Tel.: 0032 / 32890424

Wijnreis naar Champagne

Wijnreis naar Champagne

Mei 2012 

De champagnestreek is één van de geliefkoosde bestemmingen van de Vlamingen om hun voorraad edele drank aan te leggen. Ook onze opzet was een selectie champagnes mee naar huis te brengen voor eigen gebruik en om proeverijen rond te organiseren en daarbij de belangrijkste regio’s te doorkruisen (Montagnes de Reims, Côte de Blancs, Vallée de Marne) en de verschillende stijlen uit te proberen (blancs de blancs, blancs de noir, rosé, brut, extra brut). De meer zuidelijk gelegen Côte des Bar en Côte de Sézanne en Montgueux hebben we niet aangedaan gezien de beperkte tijdspanne.

Onze trip begon in de Côte des Blancs, waar vooral champagnes op basis van Chardonnay worden gemaakt die vooral gekenmerkt worden door elegantie en fijnheid. In Vertus (één van de 40 premier cru gemeenten) konden we op het domein van Michel Collard overnachten in onze mobilhome. Dit domein ligt juist tegenover Duval-Leroy.

champagne champagne2

 

 

 

 

Samen met de sympathieke dochter Collard hebben we brut, extra brut, Millesime 2005, brut grande reserve Millesime 2005 en de rode wijn van coteaux Champenois gedegusteerd. In Champagne spuw je niet uit maar slik je het edele vocht in! Goed dus dat wij er bleven overnachten.

Deze champagnes zijn heerlijk fris in de afdronk, fruitig, elegant, geschikt als aperitief en bij zeevruchten en visgerechten. Prijzen schommelen tussen 18€ en 24€ ter plaatse gekocht.

Volgende halte was bij René Kint te Oger, een grand cru gemeente. Ik had toevallig een flesje als geschenk gekregen van een collega die bevriend was met familie Kint. Deze champagne beviel me zo goed dat ik er langs moest gaan. Het was de echtgenote van René die ons ontving. René is van Westvlaamse afkomst en is enkele jaren geleden overleden.

champagne3

 

 

 

 

Wij hebben er de Brut geproefd gemaakt van Chardonnay. Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Prijs ter plaatse 14€.

Daarna klopten we aan bij Petit Jean Pienne te Cramant, één van de 17 grand cru gemeenten.

champagne4 champagne15

 

 

 

 

Nog steeds in de Côte de blancs. Mooi gelegen wijngaarden op de hellingen naar het zuiden/zuidoosten gericht. We werden rondgeleid in de kelder en productie en konden een zeer oude pers zien. Mr. Petit werkt zeer ambachtelijk en degorgeert (gisten verwijderen) nog manueel.

champagne6 champagne7

 

 

 

 

 

Ook remueert hij manueel (flessen met de hand draaien in de openingen van de pupitres, om gisten naar flessenhals te brengen). Uitstekende kwaliteit voor de Millesime 2005, de reserve brut, de coeur de chardonnay. Prijzen tussen 13 en 16€ ter plaatse. Als je van plan bent hier langs te gaan kan je bij familie Petit blijven overnachten in hun chambres d’Hôtes.

Daarna bezochten we de Vallée de Marne (vooral Pinot Meunier die fruitigheid geeft aan de Champagne) meer bepaald bij Prévoteau-Perrier te Damery. Prijzen schommelen er tussen 14.90€ en 17.40€. We proefden er champagne Rosé, brut réserve en een speciale cuvée Adrienne Lecouvreur, een voortreffelijke en rijke champagne.

We stopten bij Remy Galichet in Bouzy (grand cru gemeente) in de Montagne de Reims (vooral pinot noir en gekenmerkt door stevige, volle en krachtige wijnen) en overnachten er opnieuw in de mobilhome. We ontmoeten er andere Vlamingen die vaste klant aan huis waren. We proefden er de Grand Cru en Millesime 2004. Interessant! Prijzen rond de 16€

champagne9 champagne8

 

 

 

 

Bij Godmé in Verzenay (grand cru gemeente) proefden we o.a. Blancs de Noir en extra brut. Prijzen tussen 17 en 21€ maar opnieuw voortreffelijke kwaliteit. Iets robuuster gezien de aanwezigheid van Pinot Noir en Pinot Meunier. Geschikt voor gastronomie.

champagne10

 

 

 

 

We stopten even in Reims om een bezoek te brengen aan een lokale markt en de Notre Dame met de prachtige glasramen.

champagne11 champagne12

 

 

 

champagne13 champagne14

 

 

 

 

 

Daarna stopten we op de terugweg naar huis in Cormicy, gelegen in het Massif de St Thierry, in de Vallée de l’Audre ten noorden van Reims. Een beetje buiten de bekende champagnevelden maar wel nog een zeer goede kwaliteit. We bezochten er Boulard en proefden Fine de Champagne (40% alcohol en een distillaat van witte wijn en bezinksel van het dégorgement), Marc de Champagne (40% alcohol en distillaat van de droesem van de druiven, pellen en steeltjes) , Ratafia (een VDL, vin de liqueur, druivensap waaraan Fine Marne wordt toegevoegd. Het is zoet met een alcoholgehalte van 18 tot 22%, te vergelijken met Pineau des Charentes) en de Brut tradition.

 

 

 

Geef een reactie

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen

Laatste wijnreis verhalen

Contact

Alter@Vice BVBA
Steenwinkelstraat 176,
Schelle, 2627, België

Tel.: 0032 / 32890424
GSM: 0032 / 472593393
Ondernemingsno.: 0504.971.805
Bank ING: 363-1155580-59
BTW nummer: BE 0504.971.805

Website:  www.alteradvice.be
Raymond.gorremans@alteradvice.be
Direct contact >
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!