Tel.: 0032 / 32890424

Rondreis door Spanje en Portugal

24 augustus tot 20 september 2017

Onze rondreis begon met een kort bezoekje aan de pas geopende Chambres d’Hotes van onze vrienden Paula en Bies in Sigeac in het zuiden van de Dordogne.  Ze hebben alles zelf gebouwd en het resultaat is prachtig! Ze beschikken over 6 gastenkamers. www.benpsigeac.be

Van hieruit trokken we via Pamplona naar de wijnregio Navarra waar we het domein Marco Real bezochten in Olite. Het behoort tot de familie Belasco met een zeer lange geschiedenis vanaf 1570! We hadden geen afspraak gemaakt maar werden hartelijk ontvangen en rondgeleid. De bodega is zeer modern uitgerust en werkt hoogtechnologisch en streven kwaliteit en authenticiteit na. Ik verkoop de wijnen van Marco Real die prijs/kwaliteit top zijn! Vooral hun Coleccion Privada met een blend van Tempranillo, Merlot, Cabernet Sauvignon and Graciano, is een absolute topwijn!
De groep van Belasco maakt in Ribeira del Duero ook de huiswijn Campustauru voor sterrenchef Martin Berasategui, (liefst 7 Michelin sterren verdeeld over 3 top restaurants) Ook deze wijn wordt bij Alter@Vice verkocht.
Op de foto’s zie je de ruime zaal waar de druiven in de vaten gaan, de perszaal, de lagering van houten vaten en een stuk van de didactische zalen….

Vanuit Olita reden we naar de prachtige Rioja Alavese streek verder over Logrono naar Elciego. Een kleine gemeente waar ook het futuristisch hotel van Marquès de Riscal is gevestigd. Midden in het centrum is de bodega van Valdelana die dateert uit de 15de eeuw! We werden door Joana rondgeleid in de oorspronkelijke betonnen cuves en kelders….Indrukwekkend. Ik kon ook de nieuwe jaargangen proeven en enkele nieuwe wijnen uit hun productie, o.a. de fantastisch lekkere houtgelagerde Malvasia. Nadien heeft de eigenaar en wijnmaker Juan Jesus Valdelana ons rondgeleid in enkele van zijn wijngaarden…. Een zeer sympathieke man! Ik voer de wijnen van Valdelana rechtstreeks in vanuit Rioja. Zijn Crianza Baron werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot beste Crianza van de wijnbeurs Prowein in Düsseldorf.

Op de foto’s het futuristisch hotel van Marquès de Riscal in Elciego, de oorspronkelijke kelders, kapel en betonnen gistingskuipen, de bodega zelf, Joana bij de wijndegustatie, Juan valdelana op zijn wijngaarden….

Van Elciego reden we naar Haro langs de Bodega Carlos Serres. Die werd in 1896 opgericht door een wijnmaker uit Bordeaux en hij was de pionier om Rioja wijnen te exporteren. Ik verkoop deze wijnen momenteel niet maar ik ben wel geïnteresseerd om ze de volgende lentedegustatie te lanceren. We passeerden er jammer genoeg op een zondag zodat we geen kans kregen om deze te bezoeken. Maar ik had alleszins een indruk opgedaan.

In Burgos bleven we enkele dagen kamperen juist buiten de stad, zodat we de kans hadden om Burgos te bezoeken en het museum van ‘Evolucion Humana.
Op de foto’s de majestueuze kathedraal en het museum, waar ik ongeveer een 3 uur tijd voor nodig had.

Vanuit Burgos ging het verder naar Fuentelcesped bij Aranda waar we Bodega Diaz Bayo bezochten in de Ribeira del Duero streek. Het was even zoeken naar deze afgelegen plaats maar we kregen een rondleiding en degustatie door de eigenaar-wijnmaker. Hij vertelde ons dat het domein recent was overgenomen door een Chinese groep en dat die van plan waren in een andere richting te stappen…..Hij had dus zijn bedenkingen voor zijn rol in dit bedrijf. Al de wijnen die ik heb geproefd waren zuiver en vooral op fruit en elegantie gemaakt, wat eerder uitzonderlijk is voor Ribeira. Ik zal met deze wijnen niet werken gezien de onzekere toekomst. Maar het was wel een interessante kennismaking met Ribeira!
Op de foto’s de bodega, omgeving, wijngaarden en degustatie.

Langs Rueda en Toro in Spanje, ging onze reis verder via Braganca in Portugal naar Peso de Regua, gelegen aan de Douro. Dit ligt niet ver van het toeristische Pinhao. Drie jaar geleden waren we hier ook en ik ben opnieuw onder de indruk van deze prachtige streek met aangelegde terrassen op immense hellingen waar schijnbaar geen einde aan komt!
Hier bezochten we eerst Quinta do Judeu. Sinds 1932 is deze Quinta in het bezit van de Alves de Carvalho familie. André is nu de eigenaar en combineert nu de modernste technologieën en traditionele werkwijzen zoals het treden van de druiven met de voeten in granieten lagares. Ik verkoop de Branco en Tinto van het hoger niveau en die wijnen zijn zeer rijk en complex.
Op de foto’s André die ons rondleidt in zijn Quinta en op zijn wijngaarden. Een rustige en zeer gedreven persoon die gelooft dat de wereld beter wordt telkens als iemand inspiratie, poëzie en schoonheid zoekt in ieder detail van het leven.

Enkele kilometers verder vlakbij Poiares bezochten we Quinta Seara d’Ordens waar al sinds 1792 wijn wordt gemaakt. Eind 18de eeuw werd de quinta gekocht door de Leite familie. Het domein wordt momenteel geleid door drie broers Antonio, Fernando en José Moreiro. In mijn assortiment zijn het vooral de porto’s die ik van dit domein verkoop, al zijn hun wijnen ook fabuleus!
Op de foto’s zie je het domein, de werkzaamheden bij de nieuwe oogst, de degustatie.

Na deze wijnbezoeken in de Douro, maakten we een tussenstop in het vissersstadje Furadouro. Al de derde keer dat we daar kampeerden en genieten van het mooie strand, de heerlijke sardientjes die gewoon op straat worden gegrild en van de caldeirada of Portugese visstoofpot.

Uitgerust trekken we na enkele dagen verder om ook de wijngebieden Dao en Alentejo te verkennen.
Boas Quintas met wijnmaker Nuno Cancela de Abreu werd in 2016 door één van de belangrijkste Portugese wijnmagazines uitgeroepen tot beste Portugese domein. Voor mij een belangrijke reden om langs te gaan in het plaatsje Mortagua. Een streek waar volop eucalyptus is aangeplant. Volop in de oogst had Nuno het zeer druk, maar maakte toch tijd vrij om ons rond te leiden. Nuno maakt ook wijnen voor bevriende eigenaars uit Setubal (Gambia) en Bairrada. Enkele wijnen heb ik ook in mijn assortiment. Het is een volledig nieuw gebouwde Quinta met moderne technologische uitrusting. In de Dao streek regent het meer dan in Douro en Alentejo en is het ’s nachts zeer koud. Het tijdstip van oogsten is daarom zeer belangrijk. De druiven waren rijp, suikergehalte was goed om niet een te hoog alcoholgehalte te krijgen, maar de stengels waren nog groen. Daarom worden de druiven onmiddellijk ontrist en wordt de most na het gisten zeer zacht geperst, zodat er zeker geen bittere toetsen uit de pitten in de wijn komen.
Aansluitend reden we nog langs Quinta da Falorca van de familie Costa Barros de Figueiredo in het hart van Taos die enkele kwaliteitswijnen produceren. Deze wijnen hebben een enorm bewaarpotentieel van 30 jaar, zijn complex maar toch elegant. Ik verkoop de basiswijn e-falorca.
Jammer genoeg was het domein gesloten vanwege de werkzaamheden met de oogst en konden we niemand bereiken.
Op de foto’s de activiteiten tijdens de oogst bij Boas Quintas, de nieuwe Quinta en uitrusting, de wijngaarden, het assortiment.

Via Coimbra trekken we verder het binnenland in en rijden we door de immens grote bossen met kurkeiken. We komen geregeld door brand geteisterde plaatsen tegen, soms zo ver we kunnen zien. Apocalyptische beelden!
Via Portalegro dicht bij de Spaanse grens stoppen we in Estremoz om er Herdado das Servas te bezoeken. Opnieuw is het bloedheet als we uitstappen, rond de 35°C. Dit is één van de domeinen met de langste traditie in de wijnbouw in Alentejo en gekend voor hun evenwichtige en complexe wijnen. Het succes is zeker ook te danken aan top-oenoloog Tiago Garcia. Ik verkoop enkele van deze wijnen. Hier verloopt het bezoek iets afstandelijker en sluiten we ons aan bij een lokale groep.
Na de rondleiding kunnen we enkele wijnen proeven. Ook hier is men volop aan het oogsten en is het dus zeer druk. Duidelijk een domein met standing en reputatie!
Op de foto’s het wijndomein, de activiteiten bij de oogst en het verder verwerken, het rode sap van de enige druif die dat heeft, nl. Alicante Bouschet en het witte sap van een andere rode druif, de Touriga Nacional.

Na Alentejo trokken we verder langs Evora, Beja naar Lagos in de Algarve. Het was er behoorlijk druk en Kito kon hier niet op het strand. Daarom reden we verder naar een klein stadje Isla Cristina, juist over de Spaanse grens. Daar bleven we 6 dagen om van een zon- en strandvakantie te genieten en om van een toch wel vermoeiende wijnreis uit te rusten. Hier waren de camping en het strand bijna leeg. Gelukkig waren de restaurantjes nog wel open. De camping was ideaal in de bossen en direct aan het strand gelegen.
De terugreis liep over het warme maar prachtige binnenland van Spanje, langs Sevilla, door Extremadura, langs Caceres naar Salamanca. We namen ons weer enkele dagen om ook deze prachtige stad te verkennen. Van daaruit ging het verder via Madrid naar Borja en daarna de Pyreneeën over richting Jurançon en Cahors en uiteindelijk huiswaarts. Tripje van een kleine 7000km! Maar met vele mooie momenten en vooral interessante wijnontdekkingen!

Geef een antwoord

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen

Laatste wijnreis verhalen

Contact

Alter@Vice BVBA
Steenwinkelstraat 176,
Schelle, 2627, België

Tel.: 0032 / 32890424
GSM: 0032 / 472593393
Ondernemingsno.: 0504.971.805
Bank ING: 363-1155580-59
BTW nummer: BE 0504.971.805

Website:  www.alteradvice.be
Raymond.gorremans@alteradvice.be
Direct contact >
Alter@Vice