Tel.: 0032 / 32890424

Reisverslag Loire, Champagne april 2019

Normandië met vooral de geschiedenis rond de tweede wereldoorlog heeft me altijd gefascineerd. Als ik dan een reis plan naar de Loire wijnstreek, is dat weer een gelegenheid om ook Normandië aan te doen en er enkele musea en historische locaties te bezoeken. We genieten er natuurlijk ook van de het culinaire aanbod en het prachtige landschap.

Het eigenlijke reisdoel was om het domein van ‘Les Frères Couillaud’, Domaine La Ragotière te bezoeken in de Muscadet streek aan de Loire,. Het kasteel dateert van de 14de eeuw en is ongeveer 30  ha groot.

De bodem bestaat er vooral uit Schiste en Micaschistes en ligt er aan de oorsprong van de bewaarkracht van de wijnen en de integraliteit, strakheid in de wijnen. Deze bodemsoort draineert heel goed en warmt ook snel op. De ligging op 50 km van de Atlantische Oceaan zorgt voor een getemperd klimaat en frisheid en finesse in de wijnen.  De winters zijn er zacht. Er is wel gevaar voor vorst tot mei en men beschermt de druiven door water besproeiing.

De belangrijkste druif is er natuurlijk de Melon de Bourgogne of de Muscadet.Vallet is de belangrijkste stad in de Muscadetstreek en hier komen dan ook de meest kwalitatieve wijnen vandaan. Les Frères Couillaud experimenteren heel succesvol met andere druiven zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, Petit Manseng, Riesling, Pinot Gris en Pinot Noir. Deze druiven komen eerder voor uit de oostkant van de Loire rond Sancerre, Pouilly enz. Maar zowel het klimaat als de bodem is ook in de Muscadetstreek heel geschikt en levert vooral iets strakkere en drogere, fijnere en elegante wijnen op. Het domein werkt puur organisch met respect voor de natuur. Na ons bezoek waren we overtuigd van de kwaliteit van de wijnen en hebben onmiddellijk rechtstreeks een gemengd pallet ingevoerd. Deze wijnen werden op onze lentedegustatie in april 2019 met succes gelanceerd.

Na dit interessante bezoek zijn we langs de verschillende wijnstreken van de Loire Oostwaarts gereden tot in het Stadje Sancerre. Daar hebben we het museum bezocht in ‘Maison de Sancerre’. Zeker een bezoek waard! Heel leerrijk! Naast de verschillende bodemstructuren, terroirs, aromatesten , kan men ook een 4D film bekijken over de streek en krijgt men een goed inzicht in de verschillende stappen van het wijnproces!

Juist naast Sancerre ligt het stadje Chavignol, gekend voor zijn geitenkazen. Daar ligt één van de betere domeinen nl. Henri Bourgeois. We waren niet aangekondigd, maar werden zeer hartelijk ontvangen en we hebben er zowat alle wijnen geproefd. Jammer genoeg kunnen we deze wijnen niet rechtstreeks invoeren aangezien  al één van onze collega’s  een exclusiviteit heeft voor dit domein.

Nadien zetten wij onze trip verder over Chablis richting Champagne. Als we in die regio passeren springen we gewoonlijk binnen bij Petitjean in de Grand Cru gemeente Cramant om er onze privé voorraad aan te vullen. Tijdens dit bezoek hebben we de mogelijkheid besproken om deze Champagne in te voeren om die dan bij Alter@Vice te verkopen. Heel waarschijnlijk gaan we enkele van zijn champages introduceren tijdens onze herfstdegustatie in november 2019. Dit kleine familie domein ligt uitstekend zuidelijk georiënteerd midden de wijngaarden van het wereldberoemde Moët et Chandon, die daar overigens een nieuw indrukwekkend en ultramoderne wijn ‘fabriek’ hebben gebouwd. Alleen werkt Petitjean nog heel ambachtelijk en dus kwalitatief heel hoogstaand!

Geef een antwoord

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen

Laatste wijnreis verhalen

Contact

Alter@Vice BVBA
Steenwinkelstraat 176,
Schelle, 2627, België

Tel.: 0032 / 32890424
GSM: 0032 / 472593393
Ondernemingsno.: 0504.971.805
Bank ING: 363-1155580-59
BTW nummer: BE 0504.971.805

Website:  www.alteradvice.be
Raymond.gorremans@alteradvice.be
Direct contact >
Alter@Vice