Tel.: 0032 / 32890424

Reisverslag Italië augustus 2014

Tijdens deze reis wilden we vooral wijndomeinen bezoeken over gans Italië, waarvan  verschillende wijnen op de verkooplijst van Alter@Vice staan. Uiteindelijk zouden we een 4000km rijden over Lombardije, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Abruzzo, Molise, Latio, Umbrië, Toscanië, Liguria, Piëmonte en uiteindelijk Val’ Aosta. Een pittige reis is het geworden met gelukkig ook plezierige rustmomenten en een typische strandvakantie en vooral zeer interessante degustaties en gesprekken met de wijnmakers! Onze nieuwe pup Kito was onze reisgezel!

DSC_7387

Een eerste tussenstop maakten we juist voor Straatsburg in het dorpje Molsheim in de Elzas. We konden overnachten op het wijndomein Kaes. De wijnen waren niet direct bijzonder maar de Flammenkuchen smaakte heerlijk. Bovendien zeer sympathieke mensen!

Via de Gotthard tunnel (17km lang) doken we Italië binnen. In Veneto bezochten we Fumanelli. Marchesi de huidige wijnmaker en eigenaar was nog met verlof in Frankrijk maar we hadden wel de kans om de prachtige wijngaarden en het gastenverblijf te bezoeken. Ik had Fumanelli ontmoet op Prowein in Düsseldorf en had al zijn wijnen geproefd. In mijn gamma heb zijn Valpolicella Classico en superiore en zijn schitterende Amarone. Druiven zijn in pergola aangeplant. Ik stelde vast dat de wijngaard over druppel irregatie beschikte.

DSC_7089 DSC_7102 DSC_7115 DSC_7084

Via enkele dagen tussenstop aan het strand ten zuiden van Rimini reisden we verder naar Molise om ook daar aan het strand lekker te luieren en om samen met onze jonge pup Kito te genieten van de rust en 37°C!

Met de fiets kon ik vanop de camping het wijndomein Majo Norante bezoeken en praten met de sympathieke wijnmakers. De Don Luigi Riserva is hun topwijn en staat op mijn lijst alsook hun uitstekende olijfolie! De constant aanwezige zon en zeebries zorgen voor volle, smaakvolle en gezonde wijnen en  dus vooral biowijnen!

DSC_7151 DSC_7161 DSC_7194 DSC_7190

Onze 4 maanden jonge Kito

Onze 4 maanden jonge Kito

Een kort bezoekje aan Tenuta Ulisse in Abruzzo waarvan ik de mooie Pecorino wijn verkoop.

DSC_7207 DSC_7218

Bij Talamonti in Abruzzo konden we overnachten op het domein. Zowel de Trebbiano als Montepulciano als Pecorino staat op mijn wijnlijst, maar ik was ook zeer aangenaam verrast door de ‘Tre Saggi’ die ik aan de lijst zal toevoegen. Een heerlijke volle en fruitige wijn met aroma’s van vanille en hout mooi geïntegreerd. We werden zeer hartelijk ontvangen en rondgeleid door Antonella Di Tonno (de dochter van de oprichter) en haar man Rodrigo Redmont. Dit was zeker één van de meest reine en hygiënische wijnkelders die ik ooit heb gezien! Wat opviel is dat pergola en guyot naast elkaar gebruikt worden en ook mooi afgewisseld worden met olijfbomen. Blijkbaar is de olijfboom in Italië een beschermde boomsoort en moet er een zekere aanplant bewaard blijven. Momenteel experimenteert Talamonti met “Kudos” om een soort super-Abruzzo te maken in analogie met de super-Toscaan! Men voegt tot 30% Merlot bij de Montepulciano.

DSC_7230 DSC_7242

DSC_7248

DSC_7253 DSC_7268

Onze reis ging verder naar Fosso Corno in Abruzzo. Ik wist dat het domein gesloten was maar ik was in de buurt en langs rijden kostte dus geen moeite. Van Fosso Corno verkoop ik Areis, Mayro, Il Grande, Risera en Ursus. Prachtige Montepulciano wijnen aan zeer interessante prijzen.

DSC_7275 DSC_7289 DSC_7280 DSC_7269

 

Via Rome reden we naar Decugnano dei Barbi in Orvieto-Umbrië.Een prachtig wijndomein met dito gastverblijf. Ook hier een zeer sympathieke ontvangst en rondleiding door Enzo Barbi met enkele Amerikaanse wijntoeristen en nadien een uitgebreide degustatie met Italiaanse hapjes. Juist die dag was er de eerste oogst van pinot nero die voor de schuimwijn wordt gebruikt. We proefden er o.a. de heerlijke Methode Classico Brut van 2007 die meer dan 5 jaar sur lattes gelegen had en de Orvieto die ik verkoop.

DSC_7309 DSC_7328 DSC_7345 DSC_7347 DSC_7349

De schelpen in de bodem zorgen voor een uitgesproken mineraliteit en frisheid in de wijnen!

DSC_7359

Daarna bezochten we Icario in Toscanië, in het gezellige stadje Montepulciano. (niet verwarren met de druif Montepulciano!) Hier wordt vooral de Sangiovese druif gebruikt! Dit is een ultra modern  wijnhuis die wijn tot kunst veredelen en dit in het gebouw weerspiegelen. Van Icario heb ik de zeer lekkere basiswijn en de nog lekkerdere Vino Nobile di Montepulciano. Ik heb uiteraard daar de nieuwe jaargangen geproefd. Bijzonder goed!

DSC_7379 DSC_7381 DSC_7386 DSC_7403

Op de route naar Piëmonte gingen we nog even langs bij Renzo Masi in Rufina in Toscanië.  Ik had Paolo Masi ontmoet op Prowein. Een wijnmaker in hart en ziel! Zijn Chianti Reserva is één van mijn topwijnen in de verkoop. Naast deze wijn heb ik nog de Poggerissi, de Erta e China en de Fattoria di Basciano op mijn wijnlijst staan. Leuke Sangiovese wijnen voor aangename prijzen.  De wijngaarden van Masi zijn prachtig gelegen in een sterk heuvelachtig gebied.  Ook hier staan zoals bijna overal in Italië de olijfbomen afgewisseld in de wijngaarden. Onderweg moest ik wel even de weg vragen aan een sympathieke dame die toevallig bevriend was met Paolo Masi en me dan ook met hem telefonisch verbond! Hij was juist een uurtje terug uit vakantie.

DSC_7441 DSC_7466 DSC_7443 DSC_7453

De volgende halte was bij Maccario in de Piëmonte. Daar ontmoeten we toevallig twee sympathieke koppels uit Brugge, waaronder de eigenaars van Restaurant ‘het vliegend tapijt’. Ik had Enrico Maccario ontmoet op Prowein, blijkbaar een liefhebber van snelle wagens (en testpiloot) maar vooral een zeer gedreven wijnmaker. Van Maccario heb ik een vijftal wijnen in mijn gamma. Maccario is misschien wel het grootste domein waarvan de 85ha wijngaarden onmiddellijk bij de ‘winery’ liggen. 80% wordt geëxporteerd. 85% van de wijnen komen van de barbeira druif.

Maccario beschikt over een unieke oogstmachine met een online suikeranalyse. Men selecteert enkel de rijpste druiven;  Bovendien maken ze gebruik van  satellieten om de vochtigheid te bepalen en te voorspellen om een optimale behandeling van de druiven te kunnen bepalen. Dus een zeer technologisch gedreven wijndomein! Daardoor kan men het domein met slechts 8 mensen uitbaten! Daardoor dus een zeer aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding. Maccario beschikt sinds kort over een gloednieuwe wijnkelder. Naast de Lavignone rood en rosé, de Cantamerli en Tre Roveri, was het vooral de Epico (Amarone stijl) en de witte Estrosa die mij bevielen. Ik overweeg om ze bij om mijn lijst te voegen. Maccario nodigde ons uit voor een lunch in een typisch Piëmontees restaurant. We konden er genieten van een uitstekende wijn en gerechtcombinatie met uiteraard Maccario wijnen!

DSC_7490 DSC_7553 DSC_7562 DSC_7572 DSC_7574 DSC_7576

Paolo Manzone in de noordelijke Piëmonte was onze volgende halte. Met zijn barolo Meriame heb ik een absolute topper op mijn wijnlijst staan. Het is ook de topwijn bij Manzone. Het was interessant om deze een keertje vertikaal verschillende jaargangen te proeven. Het is alleszins duidelijk dat deze barolo uitstekend geschikt is om lang te lageren en zich bovendien zeer interessant ontwikkelt. Hij blijft zeer fris. Paolo is een sterke Bourgogne fanaat en gebruikt een gelijkaardige benadering in zijn wijnkelder. We proefde verder nog de Roero Arneis,  Dolcetto, Barbera D’Alba, Luvi Langhe, Nebbiolo, Barbaresco.

Manzone exporteert 90% van zijn productie naar 31 landen!  Zijn wijnkelder is vrij traditioneel en is meer dan 300 jaar oud. Traditie is hier zoals in Bourgogne uiterst belangrijk.

Manzone zal vanaf 2018 de Barolo Meriame Reserva , met 6 jaar eiken vat lagering, op de markt brengen. Ik ben zeer sterk geïnteresseerd! Een goede barolo is volgens Paolo na 10 jaar op zijn best en blijft dat dan gedurende vele jaren!

DSC_7589 DSC_7597 DSC_7598 DSC_7609 DSC_7614 DSC_7619

De laatste halte in Italië is bij Orsolani gelegen in de DOCG Erbaluce. Een eerder klein domein maar uitmuntend met de Erbaluce druif. Naast de basiswijn en de Rustia heb ik er verschillende andere pareltjes kunnen proeven zoals de Sparkling wine cuvee Tradizione met fermentatie op eik en de 2de fermentatie 5 jaar sur lattes. De Sulé of de Caluso Passito, een fantastisch lekkere zoete wijn met 175 gr/l restsuiker maar zeer fris in de mond.

De Erbaluce wijngaarden zijn gelegen in een soort Amfitheater “Anfiteatirio Serra D’Iurea”, gevormde door de gletsjer uit de Alpen. De zijkanten van dat amfitheater bevat zand, kiezel, klei en vermalen rotsen. Een zeer arme bodem die zeer geschikt is  voor de Erbaluce druif. Eén van de mooiste frisse witte Italiaanse wijnen in mijn gamma.

Alle druiven worden manueel geplukt vanwege pergola aanplant.

DSC_7644 DSC_7646 DSC_7652 DSC_7657 DSC_7660 DSC_7664 DSC_7678

Op de terugweg langs de prachtige Mont Blanc, kozen we om de route langs de Jura te nemen. Zo konden we nog een bezoekje brengen aan Désiré Petit in Pupillin nabij Arbois om onze voorraad Vin de Paille en Vin Jaune aan te vullen.  De Crémant de Jura was niet meer voorradig gezien de 30% mindere oogst door het slechte weer van de afgelopen 2 jaren.

DSC_7725 DSC_7708 DSC_7707 DSC_7700 DSC_7693 DSC_7683

En Kito was een toffe reisgezel!

En Kito was een toffe reisgezel!

Geef een reactie

Wijn van de week

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen

Laatste wijnreis verhalen

Contact

Alter@Vice BVBA
Steenwinkelstraat 176,
Schelle, 2627, België

Tel.: 0032 / 32890424
GSM: 0032 / 472593393
Ondernemingsno.: 0504.971.805
Bank ING: 363-1155580-59
BTW nummer: BE 0504.971.805

Website:  www.alteradvice.be
Raymond.gorremans@alteradvice.be
Direct contact >
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!