Tel.: 0032 / 32890424

Reisverslag Griekenland, Italië, Slovenië – 2018 / 2019

Twee opeenvolgende jaren trokken  we door Griekenland met onze mobilhome om er wijndomeinen te bezoeken.  Van de meeste van die domeinen hebben we een aantal wijnen in ons assortiment. Hoe langer hoe meer weten de Griekse wijnen mij te charmeren door hun aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding maar ook door hun verrassend aangename en volle karakter!

Uiteraard hebben we tijdens onze reizen het aangename aan het nuttige weten te combineren en hebben we voluit genoten van het mooie weer, de prachtige landschappen, de interessante archeologische sites, de warme zee, de heerlijke Griekse gerechten en de oprechte gastvrijheid en vriendelijkheid van de Grieken!

In 2018 reden we naar Ancona in Midden-Italië en namen daar de Ferry met ‘Camping on board’, naar Patras ten noorden van de Peloponnesos. ‘Camping on board’ liet ons toe om in onze mobilhome te slapen tijdens de vaart en dit was erg handig voor Kito onze hond. We mochten wel Kito mee op dek nemen en konden gebruik maken van het restaurant en de bistrootjes op het dek. De terugreis ging over Albanië, Montenegro, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk, Duitsland. Omdat Kito toch wat last had van de lange overtocht van 22 uren hebben we er in 2019 voor gekozen om zuidelijker te rijden tot in Bari Puglia om daar dan de ferry te nemen naar Igoumenitsa in Noord Griekenland, niet ver van de Albanese grens. Deze overtocht duurde slechts 9 uren. Dit gaf ons ook de mogelijkheid om vooraf even de wijnstreken in Zuid Italië te verkennen nl. Puglia, Basilicata, een stukje Calabrië en Campania. Daar bezochten we een interessant domein D’Antiche Terre dat twee van mijn vroegere docenten hadden aanbevolen die er kort voordien waren geweest.  De terugreis later, verliep in omgekeerde richting en dat gaf ons de mogelijkheid om de archeologische site van Pompeï te bezoeken en via het mooie Toscanië en de Westkust van Italië terug te rijden.

Graag delen we in dit uitvoerig reisverslag onze ervaringen met jullie. Misschien inspireert het om zelf eens een rondreis door Griekenland te plannen en misschien kan het jullie ook overtuigen om Griekse wijnen bij Alter@Vice te komen ontdekken! Alleszins van harte welkom!

In deze kaart staan in rode en blauwe pijlen onze routes van 2018 en 2019 aangeduid. In ons reisverslag combineren we beide routes op een logische manier.

 

 

 

 

Ons eerste bezoek zowel in 2018 als 2019 was aan het 150 jaar oude familiedomein Merkouri waar we een ontmoeting hadden met Dimitris Kanellopoulos, 5de generatie wijnmaker. Het domein is 36 ha groot en ligt aan de zee ten zuiden van Patras in de Peloponnesos. Merkouri produceert vooral  wijnen met autochtone druiven met uitzondering van de Refosco die in 1870 vanuit Italië werd ingevoerd. Productie is 160.000 flessen per jaar van een 10-tal soorten druiven, waarvan 30% export naar Europa, 20% naar USA. Alles wordt manueel geoogst. De meest populaire witte wijn is Foloi met Rhoditis en 10% Viognier. Rhoditis is de tweede meest aangeplante druif in Griekenland. Voor rood is dat een blend van 85% Refosco en 15% Mavrodaphn.

we passeerden dichtbij Olympia en bezochten er de archeologische site. Hier werden de eerste Olympische spelen georganiseerd in 776 BC. De naam Olympia komt van de berg Olympus waar in de oudheid de Goden woonden. Het ‘stadion’ kan worden bezocht. De atleten liepen toen naakt en vrouwen waren niet toegelaten.

Daarna reden we door het prachtige binnenland van de Peloponnesos en wandelden in de Lousioskloof, 5km lang en 300m diep, bekend voor zijn hangende kloosters. Die dateren uit de 12de eeuw en enkele zijn nog door monniken bewoond en kunnen worden bezocht.  We mogen geen foto’s nemen van de monniken maar wel van de zeer kleine kapel waar juist 8 stoelen binnen kunnen en die versierd is met prachtige iconen.  We werden heel gastvrij ontvangen en kregen een koffie aangeboden.

 

Het volgende wijndomein dat we bezochten was Tselepos, gelegen in Mantinia in Arcadia, Centraal Peleponnesos.

Het is een middelgrote onderneming die door Yannis Tselepos werd opgericht in 1989, nadat hij zijn studies oenologie in Dyon Bourgogne had afgewerkt. Yannis is een pionier met de druif Moschofilero! Hij maakte als eerste een monoçepagewijn van deze druif en is de enige die hiervan een schuimwijn maakt. Hij werd door Wine en Spirits voor 2016 uitgeroepen bij de 100 beste wijndomeinen in de wereld!  Moschofilero is een grijze druif die dus licht rood wordt juist voor de oogst en daardoor geschikt is om zowel witte als roséwijnen te maken. Het is een heel moeilijke druif en vraagt heel veel werk in de wijngaard om er evenwichtige en complexe wijnen van te maken. Maar Yannis beheerst dit uitmuntend! Moschofilero is een interessante vervanging voor Torrontes, Albarinho, Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc voor bij oesters, zeevruchten, salades, gerookte visschotels, of op een zomers terrasje!

Op één van de schiereilanden van de Peloponnesos ligt één van de grootste en best bewaarde theaters uit de oudheid, nl. Epidauros. Het werd in de 4de eeuw voor Christus gebouwd en er konden 12.000 toeschouwers plaats nemen. Zegt maar een klein sportpaleis groot! Het onderste gedeelte werd door de Grieken gebouwd en het bovenste door de Romeinen nadien. Er zijn in totaal 55 rijen die volgens de gulden snede (1.61=55/34) verdeeld zijn.  Het theater beschikt over een perfecte akoestiek! Ook het kleine havenstadje Epidauros is de moeite voor een bezoek te brengen.

We reden verder naar het noorden tot in Nemea dat vooral voor zijn rode wijnen van Agiorgitiko bekend is. Het is een iets ruigere streek, droger en minder begroeid vanwege de hoogte en de warmte. We bezochten eerst het domein Skouras.  De oprichter, eigenaar, wijnmaker Georges, studeerde ook oenologie in Dyon Bourgogne. Daarna startte hij zijn eerste bescheiden domein in 1986 waar hij zijn eerste grote wijn ontwikkelde, nl. Megas Oenos, een blend van Agiorgitiko en Cabernet Sauvignon. Tot op vandaag behoort deze wijn nog steeds tot de beste wijnen in Nemea!

Georges werkt ook veel met amforen wat fruitige wijnen oplevert.

Later in 2004 bouwde hij een nieuwe, heel moderne installatie in Malandreni, goed voor 800.000 flessen per jaar. Er komen een 12.000 bezoekers langs per jaar!

Skouras produceert 90% met Griekse autochtone druiven en exporteert ongeveer 50% van zijn productie. In 2016 werd hij tot beste Griekse wijnmaker uitgeroepen!

Voor zijn Moschofilero kreeg hij 91 punten van Parker en was ‘Best in Category’.

Zijn Fleva Syrah wordt bij de 10 beste Syrah’s in de wereld gerekend!  Hij is dan ook bijna niet te verkrijgen en is elk jaar snel uit voorraad!

Niet ver van het domein Skouras ligt de archeologische site van Nemea en op ongeveer 1 km verder het wijndomein van Papaioannou.  Het is 57 ha groot. Al meer dan 5 jaar is de Agiorgitiko van dit domein mijn meest verkochte Griekse rode wijn! Deze haalt bijna elk jaar een gouden medaille!

Ik heb al eerder Georg en zijn vrouw ontmoet op Prowein in Düsseldorf. Tijdens onze reis hebben we het domein bezocht, bijna alle wijnen geproefd en van de oprichter en grootvader Thanasis het hele verhaal meegekregen. Gelukkig kon de kleinzoon vertalen naar het Engels. Het domein werkt volledig organisch. Dit jaar in juli is Thanasis op 92-jarige leeftijd overleden.

In 2019 hebben we nog drie domeinen bezocht ten noorden van de Peloponnesos aan de Zee van Korinthe.

Tetramythos betekent eigenlijk duistere mythes. Het familiedomein werd in 2004 gebouwd door de twee broers Aristos en Eustatius Spanos. Ondertussen is Wijnmaker  Panos Papayiannopoulos vaste partner in het bedrijf. Hij wordt ook wel de Frank Zappa van de Griekse wijnbouw genoemd. Het domein werkt volledig organisch en is prachtig gelegen in het Aigaleias massief aan de berg Aroania op een hoogte tussen 650 en 1500m. Alle wijngaarden zijn noordelijk georiënteerd. In 2007 werden de wijngaarden en de gebouwen vernietigd door bosbranden. Ondertussen werd alles opnieuw opgebouwd en aangeplant. Het domein ontvangt ongeveer 12.000 bezoekers per jaar en geniet veel aanzien in Griekenland!

Aangezien het volop oogstperiode was had Panos geen tijd en werden we rondgeleid door zijn assistente en oenologe Méli Xenaki.

Niet zo heel ver van Tetramythos ligt het domein van Rouvalis. Ook 100% organisch en prachtig gelegen aan een bergwand van Aigialeian. Voor ons bezoek stopten we heel even aan een Griekse taverne om wat te eten en maakten er kennis met de lokale pastoor en burgemeester. We werden door hen getrakteerd op een ouzo.  Vader Angelos heeft oenologie in Bordeaux en was meer dan 16 jaar de voorzitter van de Griekse wijnassociatie! Hij bottelde de eerste witte PDO (AOC) in Santorini in 1982 en wekte de wereldberoemde Vinsanto terug tot leven! In 1990 bouwde hij zijn nieuwe installaties volgens gravitatie in 6 niveaus en was daarmee de eerste in Griekenland. M.a.w. was het voor mij een hele eer en zeer verrijkend om één van de boegbeelden van de Griekse wijnwereld te kunnen ontmoeten en spreken!

Zijn dochter Theodora heeft het domein sinds 2016 in handen. Ook zij is oenologe en studeerde in het buitenland in o.a. Valencia en Dyon. Zij leerde in Valencia haar man  Αntonio Ruiz Panego kennen. Ze werkten samen in het buitenland op o.a. Chateaux Margaux, Clos de Tart in Bourgogne, Villa Maria in Nieuw Zeeland en ook in Chili.

Deze regio heeft een unieke geologische formatie door verschuiving van tektonische platen, daardoor mengeling van verschillende bodems! Vroeger was dit een zeebodem maar werd opgetild tot 2000m! Dus heel veel mineralen in de bodem!

De gemiddelde hoogte van de wijngaarden is 850 m waar vroeger de kustlijn was! De gemiddelde temperatuur daalt 0,72°C per 100m niveauverschil en de neerslag stijgt met 46mm per 100m.  Voor een hoogte van 840 m betekent dat dus 6°C koeler en 386mm meer regenwater!  Dit Microklimaat is dus anders dan het Mediterrane klimaat! Koele winden uit het noorden waaronder de Mistral, koelen de wijngaarden af. De warme winden uit Afrika uit het Zuiden, worden door de hoge bergen tegen gehouden. Het water van de Zee van Korinthe is ongeveer 24°C. Daartegen is de temperatuur op deze hoogte tijdens de warme dag 35°C en tijdens de koele nacht 18°C. Dit temperatuurverschil is het hoogste in de ganse wereld en geeft een enorme spanning in de wijn, complexiteit en frisheid.

Door de gravitatie opstelling van de installatie hoeft men niet rond te pompen en zijn de afstanden en tijden tussen het verwerken van de druiven tot gegiste wijn zeer kort! Daardoor vermijdt men dat er lucht en dus zuurstof in de wijn komt. Wat druivensap opneemt aan zuurstof in 1 minuut, neemt wijn op in 1 dag! Dat betekent dat het sap 1500 maal gevoeliger is aan opname van zuurstof!! Dat komt vooral door het effect van alcohol en fermentatie in de wijn.  Belangrijkste voordeel is dus ‘geen oxidatie!’ en m.a.w. frissere en gezondere wijnen!

Het laatste domein dat we in 2019 in Patras in de noordelijke Peloponnesos bezochten was een klein en bescheiden domein van de twee zussen oenologen Dimitra en Erifili Parparoussis.  Maar absoluut top in kwaliteit! Opnieuw 100% organisch. Dit familiedomein van de tweede generatie, lag op enkele kilometers van de beroemde en langste tuibrug in de wereld, nl. de Rio Antirriobrug in Patras, 2.8km lang. Ze produceren ongeveer 100.000 flessen per jaar. De keuze van het domein is kwaliteit te maken boven kwaliteit! Alhoewel de twee zussen zeer druk in de weer waren met de oogst en vergisting van de muskaatdruiven, namen ze uitgebreid de tijd om ons te ontvangen en te verwennen met een heerlijke regionale kaasschotel bij de degustatie!

Van Muscat Rio Patras maken ze slechts 2000 flessen van 0.5l. Van de Sideritis, de lokale witte druif, maken ze ongeveer 10.000 flessen. Deze druiven worden zowat het laatst geoogst in Griekenland. Later in november kleuren de druiven roze en dan wordt er ook rosé wijn van gemaakt. Men plukt dan in 5 opeenvolgende beurten en er worden slechts 4000 flessen van gemaakt, die natuurlijk altijd direct uitverkocht zijn. We hebben Petite Fleur gelukkig wel kunnen proeven en misschien zijn ze terug beschikbaar in april 2020.

De Assyrtiko die normaal uit Santorini komt wordt ook in Patras geteeld. Deze wijn was fabuleus lekker maar is niet ter beschikking in België. Hij heeft 5 maanden sur lies gerijpt en de wijn evolueert zoals Riesling en is uitgesproken gastronomisch.

Verder proefden we Agiorgitiko, Mavrodaphne droge wijn en zoete wijn en uiteraard de Muscat sweet!  Door de beperkte productie en de grote vraag proberen de zussen de productie billijk en eerlijk te verdelen naar de verschillende landen en klanten. Meestal zijn de wijnen al verkocht vooraleer de wijn gebotteld is. En bijgevolg heel beperkt beschikbaar en relatief duur maar uitzonderlijk goed!!

In 2018 bezochten we ook het topdomein Gaia, ook gelegen in Nemea. Het behoort tot de 100 beste domeinen in de wereld. Het is een tamelijk jonge ploeg die er werkt, maar heel gedreven en bekwaam. Het werd in 1994 opgericht door 2 oenologen . Yiannis Paraskevopoulos studeerde oenologie in Bordeaux en Leon Karatsalos. De wijngaarden liggen op een hoogte van 500m en de bodem bestaat vooral uit kalk. Ze bezitten ook een domein Thalassitis in Santorini.

70% van de productie wordt geëxporteerd vooral naar USA, UK, Australië en Japan.
De productie bedraagt 350.000 flessen/jaar.

Gaia ligt niet ver van de archeologische koningsstad Mycene.  Uiteraard zijn we er even gestopt om de site en het prachtige museum te bezoeken. Hier zou het graf van Agamemnon gevonden zijn en zijn gouden doodsmasker. Het origineel wordt bewaard in het historische museum van Athene. In Mycene wordt een replica bewaard.

Een andere historisch interessante bezienswaardigheid die op onze route lag was de Byzantijnse burchtstad Mystras, die dateert uit de 12de eeuw. Deze ligt niet ver van Sparta. Bovenop de berg is de burcht en tegen de wand is de stad aangebouwd met heel veel kloosters en kerkjes, waarvan er nog enkele intact zijn en zeer mooie muurschilderingen bewaren.

Om van Peloponnesos naar Centraal Griekenland te rijden moeten we het kanaal van Korinthe over. Toch wel een indrukwekkend bouwwerk dat de Egeïsche zee verbindt met de Zee van Korinthe. Het werd eind 19de eeuw gebouwd en is 6.3km lang, 23m breed en 8m diep. De archeologische site van Korinthe is eerder beperkt en er blijven weinig interessante bouwwerken over. Wel staan er nog enkele zuilen recht van de tempel van Apollo. Maar toch kregen we een idee van de majestueuze stad die het in de oudheid is geweest. De naam ‘krent’ is trouwens afkomstig van Korinthe.

De eerste interessante site die we tegen kwamen als we het kanaal van Korinthe over waren, was Delphi. Eén van de mooiste plaatsen die we hebben bezocht omdat het op een helling ligt in een prachtig gebergte. Delphi is gekend voor zijn tempel van Apollo en was in de oudheid het meest bezochte orakel in Griekenland. Het oude theater gaf plaats aan 5000 toeschouwers en die keken neer op een prachtige vallei. Het stadion is nog omringd door tribunes en ligt helemaal bovenaan de stad. Er is ook een prachtig museum met o.a. het beroemde beeld van de paardentemmer.

Nadien reden we door het gebied met de bekende Meteoren. Wereldberoemd geworden door de film ‘For your eyes only’ van 1981met Roger Moore als James Bond. In de 14de eeuw werden er een 23-tal kloosters gebouwd bovenop de zandstenen rotsen. Er zijn er nog een 5-tal bewoond en die hebben we dan ook bezocht. Ze werden voor de toeristen toegankelijk gemaakt door trappen die werden uitgehouwen in de rotsen. Vroeger waren ze enkel toegankelijk met een katrollift.

Binnen in de kloosters zijn prachtige tempels met kleurrijke iconen. In de kloosters mocht niet worden gefotografeerd.

In 2018 reden we langs de provincie Macedonië in het Noorden om een bezoek te brengen aan Alpha Estate.

Het domein werd in Amyndeon Florina regio opgestart in 1995 door de twee fanatieke wijnmakers Makis Mavridis en Angelos Iatridis (Verkozen tot beste wijnmaker van het jaar 2014 door Wine Enthousiast!!). De totale investering bedroeg 25 milj €.

Ondertussen werd Alpha door Wine and Spirits Magazine in New York uitgeroepen tot Winery of the Year 2013. Het domein heeft 75ha aangeplant maar 180ha is in totaal beschikbaar voor verdere groei. Het ligt op een hoogte van 600-750m naast het 3de grootste meer van Griekenland. Dit zorgt voor een semi-continentaal microklimaat.

De productie bedraagt momenteel 700.000 flessen per jaar met 38% export. Het is daarmee het 3de grootste privédomein in Griekenland en ontvangt ongeveer 12.000 bezoekers per jaar.

We werden heel gastvrij ontvangen en rondgeleid door Kostas (Konstantinos Arvanitakis).

We waren onder de indruk van de hoogtechnologische installaties en van de gedrevenheid naar kwaliteit doorheen het ganse proces. De wijngaard is verdeeld in 87 blocks die elk afzonderlijk een waterbron hebben met een pompstation die het water ondergronds verpompt naar de wortels van de druivenstruiken. Met deze ondergrondse irrigatie kan met heel gestuurd de biologische ontwikkeling van de plant opvolgen en sturen. De oogst wordt volledig bepaald door rijpheidsmetingen per satelliet. De druiven worden dan weer afzonderlijk geselecteerd door optische machines. Om de kwaliteit te verbeteren wordt tot 50% ‘groene oogst’ weggeknipt zodat de overblijvende druiven optimaal kunnen ontwikkelen. Dit resulteert in meer concentratie en complexiteit van de wijn. Op verschillende tijdstippen wordt het bladerdek gesnoeid (canopy management). Na de oogst worden de druiven minstens 24 uur in een koelkamer gekoeld tot 4°C waardoor er een betere extractie volgt tijdens de maceratie. Op de rode wijnen wordt bij bepaalde druiven microbullage toegepast zoals in de Madiran. Ik heb er ook roterende tanks gezien waarin continu wordt geremonteerd.  Alle medewerkers beschikken over een GSM waarmee ze continu alle data van het lab ter beschikking hebben en waardoor ze bepaalde alarmen binnen krijgen zodat ze onmiddellijk naar het bedrijf kunnen komen om de nodige interventies te doen. Alpha is voor mij zonder meer een toonaangevend wijndomein met heel betrouwbare kwaliteitswijnen.

Na het bezoek aan Alpha Estate reden we door het prachtige landschap van Macedonië richting Albanië. In de winter wordt hier in de bergen geskied. Het is de habitat van beren, wolven en ander wilde dieren.

We reden door het prachtige Montenegro en Kroatië m.o.a. Dubrovnik, naar Slovenië waar we een bezoek gepland hadden aan één van de beste wijndomeinen daar, nl. Ed en Aleks Simcic Giacota dat op enkele honderden meters van Friuli in Italië ligt. Vader Ed, oprichter van het domein was nog volop aan het werk met de nieuwe oogst te verwerken en het was dus zoon Aleks, die momenteel de leiding heeft van het domein, die ons heel gastvrij heeft ontvangen en rondgeleid. We konden bijna al zijn wijnen proeven en zelfs enkele hout gelagerde juweeltjes van heel oude jaargangen.

In 2019 bezochten we vooraleer we de ferry namen in Bari, het domein D’Antiche Terre niet ver van Avellino in Campania. Het domein was gesloten maar we werden toch ontvangen door Gaetano Ciccarella en werden door hem rondgeleid en konden de wijnen proeven. Ze produceerden vooral Aglianico, Taurasi, Greco di Tufo, Fiano, Falanghina. Een relatief klein domein maar met een vrij uitgebreid assortiment van een zeer degelijke kwaliteit. Hun schuimwijn was verrassend!

Nadat we in Bari terug geland waren trokken we opnieuw naar de westkust van Italië om er de archeologische site van Pompeï te bezoeken.

Na Pompeï  reden we over Toscanië , Emilia Romagna, Lombardije met Lago Maggiore en Zwitserland terug naar Schelle!

Nog een heel mooie route waarbij we konden genieten van het prachtige landschap! Al daalde de temperatuur wel van 30°C naar ongeveer 15°C! En dikke truien hadden we niet bij….

 

 

Willekeurige wijnen

Aankomende Evenementen

  • Geen evenementen

Laatste wijnreis verhalen

Contact

Alter@Vice BVBA
Steenwinkelstraat 176,
Schelle, 2627, België

Tel.: 0032 / 32890424
GSM: 0032 / 472593393
Ondernemingsno.: 0504.971.805
Bank ING: 363-1155580-59
BTW nummer: BE 0504.971.805

Website:  www.alteradvice.be
Raymond.gorremans@alteradvice.be
Direct contact >
Alter@Vice