Tel.: 0032 / 32890424

Wijnreis Gascogne, Zuid West Frankrijk

Madiran, Pacherenc du Vic-Bihl, Armagnac
Juli 2011, jan 2012

Als onderwerp voor mijn eindwerk Sommelier-Conseil heb ik de streek van de Gascogne in Zuid-West Frankrijk gekozen. Ik kende deze streek zeer goed aangezien ik er bijna 10 jaar op vakantie ging.

In juli 2011 hebben we tientallen wijnmakers bezocht en misschien wel honderd madirans, pacherencs en armagnacs geproefd en gekocht. Aan de hand van volgend beknopt verslag en foto’s kunt u een goed beeld vormen van deze magnifieke wijnstreek!

Onze reis begon in Le Houga op het domein Lafargue waar armagnac werd gemaakt maar ook everzwijnen en herten werden gekweekt. ’s Avonds konden we genieten van een voortreffelijk wijn-gerecht combinatie uit de streek. De toon was meteen gezet!

gascogne1

Tweede bezoek was in Lannepax op domain De Quardère. Op de foto met Moriel Loss die me de verschillende terroirs uitlegt van de Armagnac. Het ontvangst door Phillippe Gélas te Vic-Fézensac was bijzonder hartelijk. Ik had de man eerder ontmoet op Vinexpo te Bordeaux. Blijkbaar gaan de gascogneroots terug tot 1246. De eerste armagnacs met de naam Gélas dateren van 1865! Ik heb er een flesje van 1953 op de kop kunnen tikken (mijn geboortejaar). Een tiental armagnacs die we geproefd hebben waren hoogstaand van kwaliteit.

385315_586469228033759_826703890_n   552627_586469131367102_1087864848_n   385245_586469768033705_1511600477_n

424811_586468921367123_1206731011_n408410_586469184700430_1943527016_n

Phillipe, een bijzonder aangename en interessante man en groot armagnac kenner!

In Eauze bezochten we Château de Millet dat ik regelmatig tijdens de vakantie bezocht. Dochter Laurance Dèche heeft ondertussen de activiteiten van haar vader Francis overgenomen. Ze leidde me rond in de wijnkelder en liet me proeven uit het vat.

   62888_586468594700489_73432455_n397511_586467934700555_281439333_n

 

Domaine Lagajan ken ik al tien jaar. Voor mij de beste armagnac die ik al geproefd heb. Zeer ambachtelijk gemaakt op één van de oudste lambieks (destillatiekolom) uit de armagnac streek. Constantin, Giselle en hun dochter Katia zijn zeer sympathieke en gastvrije mensen. We mochten op hun domein overnachten en konden dus wat meer armagnacs proeven.

523301_586467258033956_744406629_n   164487_586467478033934_285547282_n

Laatste station van de Armagnac reis was het grotere domein Tarriquet. Ik had de charmante Florence Boucheron ontmoet op Vinexpo in Bordeaux en bleek dat ze afgestudeerd was aan de wijnuniversiteit in Bordeaux op het thema Armagnac. De geschikte persoon dus om me alles uit te leggen over het maken van Armagnac. Later op het jaar werd ik uitgenodigd op het ‘fêtes du feu’, een BBQ aan de destillatiekolom, een traditioneel warm en hartelijk eetfestijn met lokale gerechten en uiteraard Armagnac blanche, rechtstreeks uit de kolom! Een vliegreisje meer dan waard.

Helemaal ten zuiden van de Gascogne streek ligt een kleine wijnregio maar Madiran wordt gemaakt. Een nogal strenge en krachtige wijn gemaakt van de Tannat druif die veel tannines bevat. De laatste jaren door inbreng van vooral mensen als Alain Brumont en Laplace werd de Madiran terug op de wijnkaart gezet. Door zeer ingrijpende verbeteringen op het veld (snoeien, selectie, rendementsverlaging) en bij het wijnmaken (individuele selectie van druiven, houtlagering op nieuw eiken vaten) slaagde Alain Brumont erin om zijn Montus tot de 50 beste wijnen in de wereld te laten erkennen. In de zelfde regio wordt ook witte wijn gemaakt onder de naam Pacherenc-du-Vic-Bihl. (betekent in het oude langue d’oc ‘netjes op een rij in het oude land’) zowel in droge als in zoete versie. De rosé uit deze streek valt onder de appelatie Bearn. Het is vrij uniek dat in zo’n klein streek drie appelaties bestaan voor rood, wit en rosé. De zoete pacherenc gemaakt van vooral petit manseng, gros manseng, petit courbu, arrufiac en sauvignon wordt vooral in zijn moelleux ondersteund door frisse zuurtjes!  Een zeer interessante tegenhanger voor de Jurançon.

Als eerste bezochten we Chateau Laffitte-Teston. Dochter Ericka (ook de naam van de witte pacherenc wijn) samen met vader Jean-Marc stonden ons te woord. Steeds op zoek naar verbeteringen gaat hij verregaande experimenten niet uit de weg. Zo stockeert hij nu zijn Madiran in een grot nabij Lourdes op 800m diepte!

gascogne2 gascogne1gascogne11

 

 

 

 

 

Na een kort bezoek aan Altema in het dorpje Madiran (groepje van 20-tal onafhankelijke wijnmakers) gingen we langst bij chateau Aydie van de familie Laplace. Met passie en overtuiging wist Jean Luc mij alles uit te leggen over de micro-bullage of micro-oxigenatie.

gascogne4

 

 

 

 

 

Een manier om de tannines rijper te maken door toevoeging van een zeer kleine hoeveelheid zuurstof tijdens de gisting in de cuve, via een keramische plaat. Hij legde ook de invloed uit van de verschillende soorten bodems op de verschillende wijnstijlen.

gascogne5 gascogne6

 

 

 

 

 

Daarna bezochten we Chateau Bouscassé van Alain Brumont, de grootmeester van de Madiran. Het gesprek met deze goeroe was zonder meer het hoogtepunt van deze wijnreis.

gascogne10

 

 

 

 

 

Op een zeer ontspannen manier bij een tasje koffie, legde Mr. Brumont uit waarom en hoe zijn wijn tot de top 50 in de wereld kon geraken. Maniakale gedrevenheid naar kwaliteit tijdens alle stappen van het wijnproces is de basis voorwaarde voor uitzonderlijke resultaten. De zeer beminnelijke man nodigde ons uit voor een lunch samen met nog andere gasten op zijn domein.

gascogne9 gascogne8

 

 

 

 

 

Toevallige ontmoeting ook met Bénedicte Pauwels, sommelier conseil uit het Gentse, die bij Bouscassé instaat voor de export.

gascogne7

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Wijn van de week

Aankomende Evenementen

Laatste wijnreis verhalen

Contact

Alter@Vice BVBA
Steenwinkelstraat 176,
Schelle, 2627, België

Tel.: 0032 / 32890424
GSM: 0032 / 472593393
Ondernemingsno.: 0504.971.805
Bank ING: 363-1155580-59
BTW nummer: BE 0504.971.805

Website:  www.alteradvice.be
Raymond.gorremans@alteradvice.be
Direct contact >